Αναδάσωση στα Πλατάνια 25.01.2003

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η οργανωθείσα από τον Σύλλογον Προστασίας Περιβάλλοντος αναδάσωση την περασμένη Κυριακή 25.01.2004 στη περιοχή Πλατάνια της Ρόδου.

Στην αναδάσωση αυτή έλαβαν μέρος εκτός από τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβαλλοντος , μέλη των εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. οι Αεροπρόσκοποι της Ρόδου καθώς και πολλοί φίλοι του Συλλόγου.

Συγκεντρωθήκαμε περίπου 60 άτομα και φυτεύθηκαν γύρω στα 600-700 δενδρύλια που πήραμε από το φυτώριο του Δασαρχείου στην Ιαλυσό.

Ευχαριστούμε θερμά  όλους τους συμμετέχοντας φορείς και συμπολίτες μας καθώς επίσης και τους :

  1. Το Δασαρχείο Δωδεκανήσου για τα δενδρύλια και τα εργαλεία που μας παρείχε.
  2. Τον ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ για την μεταφορά μας με λεωφορεία του ΡΟΔΑ
  3. Τον συμπολίτη μας κ.Ι.Γιαννακάκη για το αυτοκίνητο που μας διέθεσε να μεταφέρουμε τα δενδρύλια.
  4. Τον συμπολίτη μας κ.Βασίλειον Κουγιό ΒΑΠ για τα αναψυκτικά και ποτά.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος μας θέλει να εκφράσει προς τους αρμόδιους φορείς τα παράπονα του για 4 βασικά προβλήματα που υπάρχουν και για τα οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις.

  1. Μάθαμε ότι καταργείτε σύντομα το φυτώριο του Δασαρχείου στην περιοχή του Δήμου Ιαλυσού το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτούσε όλο τον Νομό με διάφορα δενδρύλια για τις αναδασώσεις.Παραχωρείτε στον Δήμο Ιαλυσού χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί νέος χώρος κατάλληλος για τις ανάγκες ενός νέου φυτωρίου.Ο Σύλλογος μας προτείνει να δοθεί είτε ο χώρος στον Αγιο Ανδρέα στο Παραδείση είτε μέρος του φυτωρίου στα Κοσκινού.
  2. Ενώ από την Νομαρχία έχουν χωροθετηθεί ζώνες για βοσκή και ζώνες δασικές που μπορεί να γίνονται και αναδασώσεις, κανείς δεν επιβλέπει ούτε ελέγχει αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται για την προστασία των δασών.Ποιος λοιπόν θα βάλει μια τάξη σ΄αυτήν την αναρχία ;
  3. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα έχουμε την κοπή εκατοντάδων φρεσκοκομμένων δενδρυλίων από τα λιγοστά που μας έχουν απομείνει στα φτωχά δάση μας.Το άλλοθι είναι ότι λένε τα αγοράζουμε από αυτά που φυτεύονται ειδικά για τον σκοπό αυτόν.Όμως αν κοιτάξετε καλά στα σκουπίδια τώρα που θα τα ξεστολίσουν και θα τα πετάξουν θα δείτε ότι τα περισσότερα είναι χωρίς σφραγίδες.Προτείνουμε να απαγορευθεί  το κόψιμο των φρέσκων δενδρυλίων και να πωλούνται ελάχιστα μόνο μέσα σε γλάστρες ώστε να μεταφυτεύονται ή να χρησιμοποιούνται ξανά. Επίσης ωραία και οικονομικότερα είναι να στολίζουμε ψεύτικα δένδρα ή ακόμη και  το παραδοσιακό μας καραβάκι.
  4. Οι αγροφύλακες δεν έπρεπε να έχουν καταργηθεί διότι τώρα οι καταπατήσεις και οι εκχερσώσεις δημόσιας και δασικής γης δίνουν και παίρνουν .

 

Τέλος ζητάμε από τους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για ότι αφορά το περιβάλλον και τους Δήμους και τις υπηρεσίες τους να ενεργοποιηθούν για την προστασία του δασικού μας πλούτου για το καλό όλων μας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Check Also

«Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών» στις 18 Σεπτεμβρίου 2021

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της εσπερίδας Άμεσες ενέργειες για τις καμένες εκτάσεις από την φετινή πυρκαγιά …