Δελτίο Τύπου 02.02.2012 // Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

«Υγρότοποι και τουρισμός» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων για το 2012 και η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ δίδει και πάλι την ευκαιρία για ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης στις αξίες των υγροτόπων, αυτή τη φορά εστιάζοντας στην αξία της αναψυχής και προβάλλοντας μια σημαντική υπηρεσία τους, τον τουρισμό.

Το θέμα του εορτασμού για το 2012 είναι συνυφασμένο με το θέμα της ερχόμενης διάσκεψης των μερών της Σύμβασης Ραμσάρ (COP 11) «Υγρότοποι, Τουρισμός και Αναψυχή», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012 στο Βουκουρέστι.

Ο τουρισμός στους υγροτόπους προσφέρει ευεργετήματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τους ανθρώπους και για την άγρια ζωή – ευεργετήματα όπως ενίσχυση της οικονομίας, αειφορία ζωτικών πόρων, υγεία για τον άνθρωπο και ευημερούντα οικοσυστήματα. Τουλάχιστον 35% των υγροτόπων της Σύμβασης Ραμσάρ (στην Ελλάδα υπάρχουν 10 τέτοιοι υγρότοποι) παγκόσμια έχουν κάποιο βαθμό τουριστικής δραστηριότητας και αυτό το ποσοστό είναι σταθερό σε όλες τις περιοχές. Φυσικά είναι σημαντικό να αναπτυχθεί τουρισμός σε όλους τους υγρότοπους – όχι μόνον σ’ εκείνους της Σύμβασης Ραμσάρ – γιατί τα μέλη που συμμετέχουν στη Σύμβαση δεσμεύονται για τη διαχείριση όλων των υγροτόπων της χώρας τους.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο τουρισμός είναι μόνο μία από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι υγρότοποι. Η εξασφάλιση καλής διαχείρισης των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από έναν υγρότοπο και η ενημέρωση των τουριστών για την αξία του, συμβάλλουν στην υγεία των υγροτόπων και στα μακροπρόθεσμα οφέλη που προσφέρουν στους ανθρώπους, στην άγρια ζωή, στην οικονομία και στη βιοποικιλότητα.

Στη Ρόδο οι υγρότοποι είναι κυρίως τα μικρά ποτάμια και οι εκβολές τους. Η διαχείρισή τους απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα με αυστηρές προδιαγραφές και συνεχή έλεγχο. Η περίπτωση της κοιλάδας των Πεταλούδων είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων των υγροτόπων του νησιού. Η απόρριψη σκουπιδιών και μπάζων καθώς και υγρών αποβλήτων (από οικισμούς, στάνες και ελαιοτριβεία) σχεδόν σε όλα τα ρέματα αποτελούν τα σοβαρότερα αλλά όχι τα μόνα προβλήματα των υγροτόπων της Ρόδου.

Τέλος η προστασία των οχθών της τεχνητής λίμνης στο φράγμα του Γαδουρά από ρυπαίνουσες χρήσεις και ο συνεχής επιστημονικός έλεγχος των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον (υπόγεια ύδατα, βιότοποι ζώων και φυτών, μικροκλίμα, κλπ.) είναι απαραίτητοι όροι που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του έργου.

 

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …