Δελτίο τύπου 05.02.2009 // Οικονομική κρίση και περιβάλλον

Το βέβαιο είναι ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση πέρα των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών παρενεργειών που θα επιφέρει σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσει σοβαρά και το ζήτημα του « περιβάλλοντος» με τη γενική έννοια του όρου.

Αν και τα οικολογικά προβλήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των περισσοτέρων χωρών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων που επιφέρουν  σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, η απαιτούμενη χρηματοδότηση για ενέργειες και επεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος φοβούμεθα ότι θα είναι ελάχιστη.

Εάν συμβεί αυτό θα είναι τραγικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα και  θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση στις οικονομίες όλων των κρατών. Διότι σήμερα είναι αποδεκτό ότι ένας από τους τρεις καθοριστικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών –πέρα του κεφαλαίου και της εργασίας – είναι και το καθαρό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Ρόδο προβλήματα όπως της ενέργειας, της ύδρευσης, της φύσης ( δάση , φυτά. ζώα ), της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραλιών απαιτούν γρήγορες επεμβάσεις  με αυξημένες χρηματοδοτήσεις.

Μέρος των κονδυλίων από τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει διοχετευθούν άμεσα και χωρίς δισταγμό στους τομείς του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και των υποδομών. Πιστεύουμε έτσι ότι θα διατηρήσουμε μια βιώσιμη  ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.Αυτούς τους προβληματισμούς, τις δράσεις και τις θέσεις του  στα τοπικά θέματα θα αναπτύξει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος  στην εκδήλωση κοπής της πίτας του που θα γίνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στο Ακταίο. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Ροδίτες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …