Δελτίο Τύπου 07.04.2011 // Κατεδάφιση του πρώην Ιταλικού αλευρόμυλου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου αντιτίθεται στην απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού που απορρίπτει τον χαρακτηρισμό  ως μνημείου του κτιρίου της αλευρομηχανίας SAMICA, με το σκεπτικό ότι «δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο χαρακτηρισμός ως μνημείου ενός κτιρίου βασίζεται πολύ συχνά στην ιστορική σημασία του ή τη μοναδικότητα για την πόλη ή τον χώρο όπου βρίσκεται και όχι στην αρχιτεκτονική του μορφολογία που πιθανόν να είναι μικρή. Αυτή πιστεύουμε είναι η περίπτωση του αλευρομύλου της Ρόδου, ο οποίος αποτελεί δείγμα βιομηχανικού κτιρίου της Ιταλοκρατίας, που μάλιστα λειτουργούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αρμόδιοι τοπικοί και κεντρικοί φορείς του ΥΠΟΤ εισηγήθηκαν την κήρυξή του και προκαλεί ερωτηματικά η απόρριψή των εισηγήσεων τους από τον Υπουργό.

Τέλος η πλειοψηφία των αρχιτεκτόνων καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δωδεκανήσου αντιτίθενται στην απόρριψη του χαρακτηρισμού. Φυσικό είναι μετά από τον μη χαρακτηρισμό να ακολουθήσει αργά ή γρήγορα η κατεδάφιση του κτιρίου.Πιστεύουμε ότι η αποφασιστική αντίθεση στην παραπάνω εξέλιξη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της πόλης και του νησιού μας θα αποτρέψει την απώλεια ενός χαρακτηριστικού κτιρίου μέρους της τοπικής μας ιστορίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …