Δελτίο Τύπου 09.07.2010 // Διαμαρτυρία Τούρκων για το Πυρηνικό εργοστάσιο

Την περασμένη Τρίτη 6 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε μεγάλη ειρηνική  καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Τουρκικό Κοινοβούλιο στην Άγκυρα. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή πυρηνικού ενεργειακού σταθμού (ΠΕΣ) στο Άκουγιου της νότιας Τουρκίας και κατέθεσαν ψήφισμα που υπογράφεται από 170 000 άτομα. Η αστυνομία συνέλαβε 58 διαδηλωτές τους οποίους άφησε ελεύθερους αργότερα την ίδια μέρα.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου συμπαρίσταται στους Τούρκους διαδηλωτές, καταδικάζει τις ενέργειες της αστυνομίας και διακηρύσσει για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή του στην ανέγερση ΠΕΣ στο Άκουγιου. Ο Σύλλογος είναι απόλυτα αντίθετος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρ. ρεύματος.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη  (το ουράνιο είναι όλο και πιο δυσεύρετο), δεν είναι φθηνή (αν προσμετρηθούν το κόστος της εξόρυξης, κατασκευής του σταθμού και διαχείρισης των καταλοίπων) και αποτελεί μόνιμη απειλή για τεράστιες περιοχές (το δυστύχημα στο Τσερνόμπυλ το επιβεβαιώνει). Η αποθήκευση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων αποτελεί τεράστιο άλυτο πρόβλημα, που υποθηκεύει το μέλλον εκατοντάδων γενεών.

Πίσω από την προσπάθεια επιβολής της πυρηνικής ενέργειας ως μοναδικής ενεργειακής λύσης, βρίσκεται κυρίως η εξασφάλιση από τους πυρηνικούς σταθμούς πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα, η παρεμπόδιση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται παντού και μπορούν να είναι πάμφθηνες και βέβαια οι εταιρίες που κατασκευάζουν πυρηνικούς σταθμούς.

Τα άμεσα κέρδη αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι τεράστια γι΄ αυτό και κινητοποιούνται οι αστυνομίες από τη Γαλλία μέχρι την Τουρκία και τη Φιλανδία.  Δυστυχώς οι αρχές  του νησιού του νησιού και του Νομού τηρούν απόλυτη σιωπή για ένα  θέμα που αγγίζει τη ζωή και το μέλλον όλων μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …