Δελτίο Τύπου 17.03.2008 // Καταπατήσεις Δημοσίων εκτάσεων

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος από πληροφορίες που είχε εντόπισε δασική περιοχή στην οποία διάφοροι καταπατητές δρουν ανενόχλητοι  αποψιλώνοντας τα πεύκα της περιοχής, εκχερσώνουν λοφίσκους , και δημιουργούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις οποίες μετά μπορούν να τις εξαγοράσουν πληρώνοντας ευτελή ποσά σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Νόμου 3208 / Δεκ.2003, του λεγόμενου και «δασοκτόνου». Πρόκειται για πευκόφυτη έκταση στο αγρόκτημα της Αγίας Βαρβάρας ΚΜ 151-30  στο Τσαίρι, πάνω σε καταπράσινο λόφο,  200 μέτρα δεξιά από τον κόμβο με τα φανάρια της λεωφόρου Τσαίρι- Αεροδρόμιο. Την περιοχή αυτή διαχειρίζεται η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης πρώην Γεωργίας.

Η μέθοδος της εξαγοράς είναι  γνωστή σε όλους. Οι καταπατητές αποψιλώνουν μία έκταση την οργώνουν και φυτεύουν κάποια δενδρύλια για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Επειτα  ισχυρίζονται ότι κατέχουν και καλλιεργούν την έκταση για 10 χρόνια  και αιτούνται την εξαγορά της από την Δ/νση Γεωργίας. Τέτοιες εκτάσεις βάσει του Νόμου δίδονται μόνο σε αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών ή κτηνοτρόφων οι οποίοι αποδεδειγμένα ασκούν σαν κύριο επάγγελμα αυτό του γεωργού ή του κτηνοτρόφου  για τουλάχιστον  10 χρόνια.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος έχει σοβαρές αμφιβολίες για τις νόμιμες διαδικασίες της παραχώρησης αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι η αποψίλωση  της δασικής έκτασης όπως φαίνεται από στοιχεία που κατέχουμε. Όλόκληρος ο λόφος πριν μερικά χρόνια εκαλύπτετο από πυκνά πεύκα περιμετρικά και μέχρι κάτω την χαράδρα, ενώ τώρα τελευταία με τις αποψιλώσεις ο μεν λόφος έχει σχεδόν ισοπεδωθεί το δε δασικό του τμήμα έχει δραστικά μειωθεί.

Το γεγονός αυτό καταγγείλαμε τόσο στην Δ/νση Δασών για το δασικό τεμάχιο της περιοχής, όοο και στην Δ/νση Αγροτικής ανάπτυξης (Γεωργίας) υπεύθυνη για την διαχείριση.    Η μεν Δ/νση Δασών ισχυρίζεται ότι υπάρχει  δασική έκταση και  χορτολιβαδική αλλά δεν επεμβαίνει διότι δεν έχει την ευθύνη αν και έχει ενημερωθεί από τον Σύλλογο ότι κόβονται δένδρα. Η δε Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενδιαφέρεται για την αποψίλωση της περιοχής αντιθέτως έχει πωλήσει μερικά τεμάχια της.Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου ζητάει  για άλλη  μία φορά, από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης :

  1. Να διενεργήσουν αυτοψία στην περιοχή.
  2. Να  εκδιωχθούν οι παράνομοι καταπατητές και να επιβληθούν πρόστιμα.
  3. Η Δ/νση Δασών να προφυλάξει τον   δασικό χαρακτήρα της περιοχής, αποτρέποντας την κοπή δένδρων και κηρύσσοντας την έκταση αναδασωτέα.
  4. Ο Σύλλογος επιθυμεί να συνεργασθεί με τους αρμόδιους φορείς για την αποκατάσταση του δάσους.

 

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …