Δελτίο Τύπου 20.12.2011 // Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι αθώα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με εισηγήσεις από δύο  Πανεπιστημιακούς  και με μιά συζήτηση πού κράτησε με αμείωτο ενδιαφέρον πάνω από 2,5 ώρες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ενημερωτική εκδήλωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου.

Εισηγητές ήταν  ο κ Στέφανος Τσιτομενέας, αντιπρόεδρος της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και καθηγητής στο ΤΕΙ Πειραιά και ο  κ Αντώνης Βάκης, επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (οι περιλήψεις των εισηγήσεων είναι αναρτημένες  στην ιστοσελίδα του ΑΠΜ www.manw.org ). Τα βασικά συμπεράσματα από την εκδήλωση είναι τα εξής:

• Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης στην ακτινοβολία, υπάρχουν μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου -Οποιαδήποτε ακτινοβολία απαιτεί μέτρα ασφαλείας για μείωση της διακινδύνευσης. Η ασφάλεια και προστασία γίνεται με την αρχή της συνετής αποφυγής που υλοποιείται με την  όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια έκθεσης και με τη θέση μας σε μεγαλύτερη απόσταση από την πηγή της ακτινοβολίας.

• Δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί επαρκώς η επικινδυνότητα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας σε ό,τι αφορά τις βιολογικές επιδράσεις της. Η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν ωστόσο να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα απέναντι στις τεχνολογίες που συνδέονται με εκπομπές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας,  δεδομένου ότι η εμπορία αυτής της τεχνολογίας αποφέρει τεράστια κέρδη σε κάποιους και η αποσιώπηση των ενδεχομένων κινδύνων από την χρήση της τα κάνει ακόμα μεγαλύτερα.

• Πιθανές προκαλούμενες νόσοι από τη μη ιονίζουσα Η/Μ ακτινοβολία, που είναι υπό διερεύνηση: η λευχαιμία, ο αυτισμός, αλλεργίες και διάφοροι όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις)

• Σε ό,τι αφορά τα κινητά οι συστάσεις είναι: α.Η συνδιάλεξη με κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο να είναι σύντομη (0,5-1 λεπτό) και    να ακολουθεί 5λεπτη αναμονή για να ηρεμήσουν τα κύτταρα που εκτέθηκαν  β.Για μεγαλύτερη διάρκεια και απ όλα τα παιδιά (τα οποία καλόν είναι να  αποφεύγουν τη χρήση του) να χρησιμοποιείται ανοικτή  συνομιλία ή hands free με το τηλέφωνο σε απόσταση 0,5-1 μέτρο   γ.Να αποφεύγεται η χρήση τους σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε ανελκυστήρες,αυτοκίνητο, σκάφος κλπ

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε  επίσης το τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα που έχει ετοιμάσει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με κεντρικό σύνθημα «Λιγότερες ώρες στο κινητό, περισσότερες ώρες στη Ζωή», το οποίο μπορείτε να δείτε στο link: http://vimeo.com/17883843

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …