Δελτίο Τύπου 27.03.2011 // Το πυρηνικό στην Ιαπωνία

ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ 

Το «ατύχημα» του ενεργειακού πυρηνικού  σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία έρχεται να μας θυμίσει 25 χρόνια μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ τον τεράστιο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την ανθρωπότητα η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς σκοπούς».Το αναπόφευκτο ατύχημα επιβεβαιώνει όλες τις επισημάνσεις που ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου έκανε στο παρελθόν για την πυρηνική ενέργεια.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΤΙ: 

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής. Ακόμη και χώρες με υψηλή τεχνολογία και αυστηρούς κανονισμούς, όπως η Ιαπωνία, φθάνουν αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά στους αντιδραστήρες με κουβάδες και μάνικες νερού.

Δεν υπάρχει πυρηνικό ατύχημα τοπικής σημασίας. Η ραδιενέργεια διασπείρεται παντού μέσω του ανέμου,  των νερών και της τροφικής αλυσίδας. Η πυρηνική ρύπανση διαρκεί δεκαετίες και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στους ζωντανούς οργανισμούς και φυσικά και στον άνθρωπο.

Η πυρηνική ενέργεια είναι πανάκριβη, αν λάβουμε υπόψη την εξόρυξη ουρανίου, το κόστος κατασκευής των πυρηνικών σταθμών και την ταφή των ραδιενεργών καταλοίπων. Είναι όμως ιδιαίτερα κερδοφόρα για την πυρηνική βιομηχανία, έναν πανίσχυρο κλάδο ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν χώρες με καλή και χώρες με κακή πυρηνική ενέργεια. Γι’ αυτό απορρίπτουμε το ψευτοδίλημμα – σόφισμα  ότι, αφού οι γύρω χώρες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς, ας κατασκευάσουμε  έναν και στην Ελλάδα. Αυτό είναι επιχείρημα των πλασιέ της πυρηνικής ενέργειας.

Δεν υπάρχει ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας εκτός από αυτή που αφορά τις ιατρικές εφαρμογές!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ:

Υπάρχει ειρηνική, φθηνή, ασφαλής και άφθονη ενέργεια. Είναι το «κοίτασμα» της εξοικονόμησης της ενέργειας, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιος, άνεμος, γεωθερμία, υδροηλεκτρική ενέργεια).

Ο Σύλλογός μας ζητάει από:τους εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς τους βουλευτές του νομού τις Νομαρχιακές Επιτροπές των πολιτικών κομμάτων και την ελληνική κυβέρνηση

• Να καταδικάσουν και να απορρίψουν ρητά  την πυρηνική ενέργειας ως τρόπο παραγωγής ενέργειας.

• Να ανακοινώσουν τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν για την επίτευξη αυτού του στόχου, με πρώτη την παρεμπόδιση δημιουργίας νέων ενεργειακών πυρηνικών σταθμών στην περιοχή μας και το σταδιακό κλείσιμο εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θρασεία δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου ότι «κάθε επένδυση έχει και το ρίσκο της» και η ντροπαλή σιωπή των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών αποκαλύπτουν ότι, γι’ αυτούς οι πυρηνικοί σταθμοί είναι μια επικερδής επένδυση την οποία δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν με δική τους θέληση.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει ενεργά μαζί με άλλους φορείς της περιοχής μας και άλλων χωρών για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, για τη διατήρηση της ζωής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …