Διαβούλευση για το Γκόλφ Αφάντου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  26. 09. 2012

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθές Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 η δημόσια συζήτηση – διαβούλευση με πολίτες και φορείς του νησιού για το θέμα της αξιοποίησης του Γκολφ που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου και της ΑΜΚΕ ‘Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου’.  Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα Γ. Καραγιάννης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και πήραν μέρος πολλοί συμπολίτες μας.

Αρχικά έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο των «Εθελοντών» Δ. Γρηγοριάδη για τις τελέυταίες εξελίξεις στο θέμα του Γκολφ Αφάντου, παρουσιάστηκε η πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος καθώς και άρθρα του Ν. 3986 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» που αναμένεται να απασχολήσουν το νησί της Ρόδου το επόμενο χρονικό διάστημα και όχι μόνο για το Γκολφ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ι. Γρύλλης έκανε μια παρουσίαση με ενδιαφέρουσες τεχνικές αλλά και πολιτικές πτυχές του θέματος που είναι και θέσεις από τη δημόσια παρέμβαση που έκανε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για θέματα αξιοποίησης της δημόσιας γης και που έγινε για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου 2012.

Στη συνέχεια μίλησαν ο πρόεδρος των «Εθελοντών» Μ. Κανελλάκης που ζητησε να διορθωθούν οι χάρτες της  Κτηματολόγιο ΑΕ που «εξαφάνισαν» τους δύο δρόμους που οδηγούν στην παραλία και ο αντιδήμαρχος Ρόδου και πρώην Δήμαρχος Αφάντου Σ. Διακοσταματίου, ο οποίος και έκανε μια ανασκόπηση της θέματος και περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση.

Τοποθετήθηκε επίσης ο Ν. Σαντορινιός αναπτύσσοντας τις απόψεις του  ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση με όρους δημοσίου συμφέροντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και αξιοποίηση με όρους βιωσιμότητας αλλά κυρίως με ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Μ. Κουλούμπρης που περιέγραψε τις θέσεις του Συλλόγου, που άλλωστε είχαν δημοσιοποιηθεί μαζί με άλλους τέσσερις φορείς πριν από ενάμιση χρόνο.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Θ. Αναπολιτάνος που μίλησε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά για την προστασία του περιβάλλοντος και που πρέπει να γίνουν και σε αυτή την περίπτωση, διαβάζοντας ταυτόχρονα απόσπασμα από τις θέσεις των πέντε φορέων πριν από ενάμιση χρόνο. Το λόγο επίσης πήρε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Χατζηιωάννου που δήλωσε πως μια προκήρυξη όπως αυτή δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο και ό,τι αυτός προβλέπει. Επίσης είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση.

Στο τέλος συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα αυτής της πρώτης διαβούλευσης. Οι πολίτες και οι φορείς φαίνεται να συγκλίνουν στα εξής:

  1. Πρέπει για ένα τόσο σοβαρό θέμα να πάρουν θέση και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.
  2. Να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατευτεί
  3. Η όποια επένδυση να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους του νησιού και της πολεοδομικής νομοθεσίας που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες
  4. Η επένδυση να αποφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο στον επενδυτή.

Οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στους τρεις φορείς ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για το θέμα που θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω.

 

Check Also

Το Fast track βλάπτει το περιβάλλον.

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ οτι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε αίτημα προς τον υπουργό …