Η πυρκαγιά της Ρόδου”Εγκλημα χωρίς τιμωρία”.

Δυστυχώς άλλη μια φωτιά ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πυρκαγιών  στη Ρόδο. Άλλη μια καταστροφή σε αυτές του 1987, 1992 και του 2008. Σχεδόν το 70% του δασικού μας πλούτου έχει αποτεφρωθεί.

Τα αίτια κάθε φορά μπορούν να ποικίλουν  σαμποτάζ, αμέλια, πρόθεση, όμως το αποτέλεσμα είναι η συστηματική αποδάσωση της Ρόδου με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα, την χλωρίδα ,την γεωργία, την βιοποικιλότητα, τον τουρισμό, την κλιματική αλλαγή και τα υδροφόρα στρώματα δηλαδή τις δεξαμενές νερού για την υδροδότηση του νησιού.

Γι΄αυτήν την πυρκαγιά υπάρχουν λένε σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρηστή

(-ες) που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με  άτομα εγκληματίες  με σχέδιο εξόντωσης του φυσικού πλούτου και υποβάθμισης του περιβάλλοντος του νησιού.

Αυτό σημαίνει όμως και κάτι άλλο για τους υπεύθυνους φορείς και τις υπηρεσίες για την δασοπροστασία και την πυρόσβεση των πυρκαγιών του νησιού ότι η στρατηγική πρέπει να αλλάξει και ο σχεδιασμό να δώσει έμφαση στην φύλαξη των δασών ως προληπτικό μέσο και κατά δεύτερο στην καταστολή.  Σήμερα φνωρίζουμε ότι οι εχθροί των δασών είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσα μας γι΄αυτό πρέπει όλοι να συμβάλουμε στον εντοπισμό τους και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη  ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Το ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε να κάψει και την κοιλάδα των πεταλούδων οφείλεται στο τυχαίο γεγονός της εξασθένησης των ανέμων και της αλλαγής κατεύθυνσης των.

Δυστυχώς τα δάση της Ρόδου σε αυτή την τραγική περίοδο που οι φωτιές σε αριθμό και σε ζημιές είναι πολλαπλάσιες από άλλες χρονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφέθηκαν χωρίς ουσιατική φύλαξη αν και η Ρόδος είχε τα τελευταία χρόνια κατ΄εξαίρεση από την λοιπή Ελλάδα ομάδα φύλαξης των δασών και άμεσης πυροσβέσης με ικανά άτομα που διαθέτουν οχήματα και άλλα πυροσβεστικά μέσα. Αυτή η ομάδα είναι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που συστήθηκε από τους πρώην δήμους της Ρόδου ( ΤΕΔΚ)  και η παρουσία της επέδρασε αποτρεπτικά τα τελευταία χρόνια για εμπρησμούς αλλά και κατάσβεσης όπου εκδηλώνονταν πυρκαγιές.

Όμως από τα γνωστά λάθη του Δήμου και των Υπηρεσιών του Κράτους  η Ρόδος στερήθηκε των υπηρεσιών της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και έμεινε χωρίς φύλαξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε να αποκατασταθεί για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα η φύλαξη και σίγουρα για τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς την φύλαξη των δασικών εκτάσεων, την συχνή ενημέρωση των κατοίκων για τις συνέπειες των πράξεων τους αλλά και τις αυστηρές ποινές σε όποιον συλληφθεί «ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» δεν νοείται.

Ρόδος 30.08.2012

Check Also

Το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας.

Στο προσκήνιο φαίνεται να βγαίνει το σοβαρό πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας σε ολόκληρη  τη χώρα αλλά …