Καθαρισμός παραλίας στα Κρητικά.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 μικρή ομάδα αποτελούμενη από μέλη του Συλλόγου μας, πραγματοποιήσαμε ένα ενδεικτικό καθαρισμό στην παραλία των «Κρητικών». Σκοπός αυτής μας της ενέργειας ήταν να αντιστοιχίσουμε το εύρος του χρόνου, της έκτασης και του αριθμού των εργαζομένων που είναι αναγκαία ώστε να διατηρείται μια παραλία καθαρή.

Η κατάσταση που αντικρίσαμε από πλευράς σκουπιδιών ήταν απερίγραπτη. Η παραλία ήταν γεμάτη από πλαστικά κάθε είδους (μπουκάλια, νάιλον θερμοκηπίου κλπ), κουτάκια αλουμινίου, αφρολέξ κ.α. Έτσι σε  διάστημα 2 ωρών από μία έκταση μήκους 500 περίπου μέτρων και πλάτους περίπου 15 μ.,  30 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών.

Με την ενέργεια μας αυτή , θέλουμε να υποδείξουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας  που  είναι υπεύθυνες να διατηρούν τις παραλίες καθαρές για τους λουομένους και για όλη την διάρκεια του έτους,ότι ένας μικρός αριθμός εργατών είναι αρκετός για να διατηρείται μία παραλία πεντακάθαρη δουλεύοντας μία φορά την εβδομάδα για κάθε παραλία.

Ο καθαρισμός των παραλιών  πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα, συνεχώς και καθ’ όλο το έτος (όχι μόνο κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου), και μπορεί να πραγματοποιείται αποτελεσματικά από μόνιμα συνεργεία του Δήμου και όχι ευκαιριακά 1-2 φορές τον χρόνο  από εθελοντές.

Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα χωματουργικά μηχανήματα τα οποία ανακατεύουν και σκεπάζουν τα σκουπίδια κάτω από την άμμο ή το χαλίκι, καταστρέφουν και αλλάζουν τη μηχανική σύσταση της παραλίας, αλλά και διαταράσσουν ή/και αφαιρούν τυχόν μικροβιότοπους.

Παρεμπιπτόντως και δίπλα στην παραλία υπάρχει και ένα άλλο έργο για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια  για να φτιαχθεί , έχει αφεθεί στην τύχη του και ρημάζει. Είναι το μονοπάτι  που βρίσκεται κάτω από τον δρόμο στις «Κάτω πέτρες».

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται  πέρα  από τη δυσφήμιση που προξενεί για τη Ρόδο  κρίνεται άκρως επικίνδυνη για την  πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Το Δ.Σ.

Check Also

Πεζοπορία στην περιοχή της Αρχίπολης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αρχίπολης “Ο Άγιος Μηνάς” και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου συνδιοργάνωσαν …