Καθαριότητα παραλιών

Καθαριότητα και βελτίωση των παραλιών της πόλης.

 1. Κάθε χειμώνα μετά από ισχυρή κακοκαιρία η θάλασσα εκβράζει στις παραλίες μεγάλο αριθμό αντικειμένων. Τα κλαδιά, τα ξύλα και τα άλλα φυτικά «απόβλητα» καταλήγουν στη θάλασσα από την ξηρά μέσω των ποταμών και των ρεμάτων. Εκτός από τα υλικά αυτά είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των μεταλλικών και πλαστικών δοχείων κάθε είδους. Όλα αυτά τα αντικείμενα δίνουν και το μέγεθος της ρύπανσης της θάλασσας που μας περιβάλλει.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος πιστεύει ότι ο καθαρισμός των παραλιών είναι απόλυτα αναγκαίος όχι απλώς για την καλή εμφάνιση των παραλιών αλλά γιατί ουσιαστικά συμβάλλει στον καθαρισμό της θάλασσας. Εάν μικρό συνεργείο απασχολείται το πολύ δύο φορές το μήνα (και πάντως μετά από κακοκαιρία) θα μπορέσει να διατηρήσει τις παραλίες καθαρές και να απομακρύνει τεράστιο όγκο απορριμμάτων. Αν αυτά δεν απομακρυνθούν καταλήγουν πάλι στη θάλασσα.

Θεωρούμε  παράλογο τον «καθαρισμό» των παραλιών που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος της άνοιξης με χωματουργικά μηχανήματα, οπότε μεγάλος αριθμός αντικειμένων μικρού μεγέθους ανακατεύεται με την άμμο ή θάβονται σ’ αυτή. Η διαδικασία αυτή δεν θα είναι αναγκαία αν οι παραλίες καθαρίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα

2. Είναι γνωστή η ανάγκη εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ιδιαίτερα πόσιμου νερού στο νησί. Δικαίως η ΔΕΥΑΡ προτρέπει γι’ αυτό τους καταναλωτές. Η εξοικονόμηση νερού θα ήταν επαρκής λόγος για την επαναφορά των παχύφυλλων φυτών στα παρτέρια μπροστά από το Ενυδρείο που σήμερα καλύπτονται με γκαζόν. Το τελευταίο ποτίζεται εντατικά ολόκληρη τη θερινή περίοδο και παρ’ όλα αυτά ελάχιστα πρασινίζει. Τα παχύφυλλα αυτά εκτός του ότι παραμένουν πράσινα όλο το χρόνο, έχουν και περιόδους ανθοφορίας, ενώ η απαιτούμενη ετήσια περιποίησή τους είναι ελάχιστη.

Τέλος οι μικροί φοίνικες κοντά στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην αμμουδιά καλό θα είναι να απομακρυνθούν. Μετά από 3-4 χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν και προσφέρουν ένα θλιβερό θέαμα.

3. Θεωρούμε αναγκαία την ετήσια συντήρηση όλων των μεταλλικών κατασκευών κατά μήκος των παραλιών: κάγκελα, καλάθια απορριμμάτων, παγκάκια στύλοι ηλεκτρισμού και στέγαστρα πρέπει να ελέγχονται και να βάφονται ή να αντικαθίστανται. Καλό θα ήταν να απομακρυνθούν οι πλάγιες πινακίδες  των στεγάστρων των στάσεων των λεωφορείων. Εμποδίζουν τους πεζούς που κινούνται στα πεζοδρόμια και ενισχύουν την οπτική ρύπανση με τις διαφημίσεις τους. Τέλος ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί στα ρολόγια. Πρέπει να λειτουργούν συνεχώς και να δείχνουν ανά πάσα στιγμή τη σωστή ώρα.

Check Also

Διαβούλευση για το Γκόλφ Αφάντου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  26. 09. 2012 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ …