Κλιματικές Αλλαγές

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  Στο Μπαλί της Ινδονησίας στο διάστημα 4 – 15 Δεκέμβρη συνήλθε η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Με την ευκαιρία αυτή  πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σ’ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών ήταν να πιέσουν για τη λήψη μέτρων με στόχο την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη.            

 Παγκόσμια απειλή η κλιματική αλλαγή 

 Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει μέση άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.  Η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες θα πλησιάσει κλιματικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα καταρρεύσει. 

Ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή    

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα με στόχο την απόσπαση του μέγιστου κέρδους. Το ενεργειακό πρότυπο στηρίζεται σε παραγωγή με ρυπογόνα καύσιμα, στην ενεργειακή σπατάλη στη βιομηχανία και στην οικιακή χρήση, στην κυριαρχία του ι.χ. αυτοκινήτου στη μετακίνηση, στη βιομηχανική μεγέθυνση χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς και κυρίαρχο στόχο το μεγάλο και γρήγορο κέρδος, στη διογκούμενη απρογραμμάτιστη αστικοποίηση, στην αποψίλωση των δασών. Όλα αυτά αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα είναι συνυπεύθυνη. Ενώνουμε τις φωνές μας για να επιβάλλουμε σε εθνικό και    παγκόσμιο επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

          Διεκδικούμε:

  •  Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας εγχώριες δράσεις,  και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάζει καταστροφικά το κλίμα.  ·
  •  Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις σε όλη την χώρα.   Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.·
  •  Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους . ·
  • Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα. Να ενισχυθεί άμεσα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από μικρές εκμεταλλεύσεις αγροκτημάτων, κοινοτήτων, πολυκατοικιών, ατόμων.·
  •  Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
  •  Να περιοριστεί  δραστικά η χρήση  ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
  • Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
  • Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
  • Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο.  Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.
  • Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους. ·
  • Αγωνιζόμαστε για την καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης , αποθήκευσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.·
  •  Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση  της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ΑΠΕ.

Check Also

Τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας

Επιστολή προς τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκ. Φάμελο έστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ …