Πυρηνικά; Όχι, ευχαριστούμε δε θα πάρουμε

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΒΕΔ με επιτυχία η κοινή εκδήλωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου με την ΠΚ Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων, τις εκδόσεις Βερέττα, τους Εθελοντές Ρόδου και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου  για την επέτειο των 68 χρόνων από την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα από τους Αμερικάνους  στο τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου (6/8/1945).

 

Την ενέργεια αυτή ακολούθησε τρεις μέρες μετά η βόμβα στο Ναγκασάκι που μαζί αφάνισαν ολόκληρες τις  πόλεις και έσπειραν  θάνατο σε 200.000 χιλιάδες αθώους ανθρώπους .

Ήταν η πρώτη φορά που ο κόσμος είδε με τα ίδια του τα μάτια την δύναμη και τη φρίκη που προξενεί η πυρηνική ενέργεια και η  ολική καταστροφή που προξενεί. Ήταν μια «εγκληματική πράξη» κατά της ανθρωπότητας και έτσι έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο ανταγωνισμός της ισχύος μεταξύ των κρατών συνεχίζεται αμείωτος με την απόκτηση περισσότερων και τελειότερων  πυρηνικών όπλων και βομβών.   Αυτή τη στιγμή πολλά κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν φανερά και κρυφά πυρηνικά οπλοστάσια ικανά να αφανίσουν τον πλανήτη μας χιλιάδες φορές.
Εξίσου καταστροφική αποδεικνύεται και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς ( ηλεκτρική ενέργεια). Τα τελευταία μόνο χρόνια αναφέρθηκαν εκατοντάδες πυρηνικά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς  παραγωγής ηλεκτρισμού με χιλιάδες θύματα και  ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Εμείς δυστυχώς μαθαίνουμε αυτά που δεν μπορούν να αποκρυφτούν ή να συγκαλυφτούν.

Τα πρόσφατα ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ (1986) και  στη Φουκουσίμα      (2011) έθεσαν επιτακτικά το θέμα της ασφάλειας γενικά  της ζωής στον πλανήτη μας και απέδειξαν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φτηνή ούτε ασφαλής.  Η ανθρωπότητα ζει καθημερινά τον εφιάλτη της επόμενης καταστροφής. Πολίτες, οικολογικά και φιλειρινικά κινήματα απαιτούν εδώ και τώρα τον πλήρη αφοπλισμό και την κατάργηση των πυρηνικών σταθμών.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι ικανές να αντικαταστήσουν σταδιακά  την επικίνδυνη και ακριβή πυρηνική ενέργεια και να διασφαλίσουν την ύπαρξη ενός  υγιή πλανήτη με όλα τα οικοσυστήματα του και για τον άνθρωπο και τις επόμενες γενεές ένα ασφαλέστερο, ειρηνικό μέλλον με καλύτερη ποιότητα ζωής .

Οι οργανωτές της εκδήλωσης θέλουν να ευχαριστήσουν τους πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση και το συγγραφέα Μάριο Βερέττα για την εξαιρετική του παρουσίαση. Ευχαριστούμε επίσης το ΕΒΕΔ για την παραχώρηση της αίθουσας Γ. Καραγιάννης και του σχετικού εξοπλισμού.

Check Also

Εξοικονόμηση ενέργειας – ένα σύνθετο παζλ

Η Ελληνική ενεργειακή αγορά   Ο τομέας της ενέργειας συνιστά σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής …