Στερεά Απόβλητα: Ενημέρωση για προτάσεις.

Ρόδος 23. 6. 2008

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –ΧΥΤΑ – ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Το ζήτημα των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) είναι από αυτά που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό δράσης του παρόντος ΔΣ. Η κατάσταση των στερεών αποβλήτων έχει, σε γενικές γραμμές, ως εξής :

 

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ

Η Δημοτ. Επιχείρηση Καθαριότητος (ΔΕΚΡ) έχει ήδη επί χρόνια κινηθεί μεταξύ διαφόρων λύσεων ως προς τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αρχικά προσανατολιζόταν στην υγειονομική ταφή των οργανικών καταλοίπων (αφού θα είχε προηγηθεί ανακύκλωση) στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια. Αργότερα επέλεξε τη συγκέντρωση και καύση όλων, το δε στερεό υπόλοιπο θα συμπιεζόταν σε  αδρανείς «λίθους» μικρού όγκου. Πιο πρόσφατα συζητήθηκε η καύση. Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε. Όλα τα  στερεά απόβλητα οδηγούνται  μέχρι σήμερα στο ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τη ΔΕΚΡ η ανακύκλωση είναι αδύνατη διότι η συγκέντρωση και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών είναι οικονομικά απαγορευτική. Να σημειωθεί ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της διάθεσης της «λάσπης» του Βιολογ. Σταθμού Ρόδου και της διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων (νοσοκομειακά, χρησιμοποιημένα λάδια μηχανών, κ.α.. Επίσης ανοικτό είναι το ζήτημα του μέλλοντος της κορεσμένης χωματερής κοντά στους Τρεις.

 

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΗΣΙ

Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν διαθέτουν ούτε καν ΧΥΤΑ και απορρίπτουν τα στερεά απόβλητα σε χωματερές ενώ σημαντικές ποσότητες αποβλήτων διασπείρονται από ιδιώτες σχεδόν οπουδήποτε (σε ρέματα, δάση κ.τ.λ.).

Πρόταση

Ο Σύλλογος πρέπει να αποκτήσει εικόνα της πραγματικής κατάστασης στην πόλη και το νησί, ώστε να δούμε τις δράσεις που θα αποφασίσουμε. Προτείνεται να έρθουμε σε επαφή με τη ΔΕΚΡ και με τους υπόλοιπους Δήμους του νησιού. Να ξαναδούμε τι προβλέπει το Σχέδιο Γεν. Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Πιθανόν να ρωτήσουμε και τα πολιτικά κόμματα αν έχουν θέσεις για το θέμα. Να ενημερωθούμε από τις εταιρείες ανακύκλωσης επιμέρους υλικών τι γίνεται στην περιοχή μας. Τελικά να διατυπώσουμε τις θέσεις μας και να τις δημοσιοποιήσουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Check Also

Υπαίθριες “Δυσφημιστικές” πινακίδες

Αιτία ρύπανσης και ατυχημάτων και σοβαρότατος παράγοντας δυσφήμισης του νησιού Κάθε χρόνο ακούμε τους αρμόδιους, …