Το χωροταξικό για τον τουρισμό

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΄Η ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ;

Τελικά όπως πήγε στη Βουλή για ψήφιση το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό ( ΧΣΤ ) μάλλον έχει απογοητεύσει τους ειδικούς περί των τουριστικών ζητημάτων παρά τους ικανοποίησε. Κι΄αυτό για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους :

  1. Το ειδικό αυτό χωροταξικό δεν βελτιώνει σε τίποτα στην παρούσα άναρχη κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό ως προς τις χωροθετήσεις, τις ζώνες χρήσεων γής και τις υποδομές ούτε στο μέλλον βοηθάει τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα με άξονα τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ανταγωνιστικότητα του και την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Δεν λαμβάνει σχεδόν σε καθόλου υπόψη του την προστασία του ήδη βεβαρημένου παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος των νησιών και την κακή διαχείριση των πόρων τους από ανθρώπινες δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις της δημόσιας γης. Αντιθέτως οδηγεί την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου σε λάθος κατευθύνσεις αφού :

α. Διατηρεί την πυκνή δόμηση με τους ίδιους όρους και  αποστάσεις των κτισμάτων για τουριστικές μονάδες από τις παραλίες αγνοώντας τα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα που υπάρχουν πλησίον  των ακτών και τα οποία  συντηρούν την ζωή μιας σπάνιας πανίδας και  παραθαλάσσιας χλωρίδα που τείνει να εξαφανιστεί από τους χώρους αυτούς.

β. Επιτρέπει και υποστηρίζει  τις μεγάλες ντόπιες και πολυεθνικές εταιρείες να κατασκευάζουν τεράστια κτίσματα σε παράκτιες ζώνες και σε απόσταση αναπνοής από τον αιγιαλό  -μόνο 50 μέτρα – και με ευνοϊκούς όρους δόμησης. Επιτρέπει ακόμη στους επενδυτές αυτούς να πωλούν το 30% των δωματίων τους σε ξένους ιδιώτες σαν θερινές κατοικίες. Ετσι οι τουριστικοί επιχειρηματίες και ξενοδόχοι και μετατρέπονται σε επιχειρηματίες πωλήσεων ακινήτων ( real estate).

 γ. Με το ( ΧΣΤ)  το κράτος προσποιείται ότι  αγνοεί ότι σε ορισμένους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος η συγκέντρωση τόσων κλινών κοντά σε παραλιακές ζώνες  κάνει τις παραλίες απροσπέλαστες στο κοινό, θορυβώδεις στους επισκέπτες αποτρέποντας τους έτσι να χαρούν το καλοκαίρι, το φυσικό τοπίο, την καθαρή θάλασσα  και το ήσυχο περιβάλλον τους. Όλα βεβαίως θυσιάζονται στο βωμό της γρήγορης ανάπτυξης και της αύξησης των δεικτών των επενδύσεων και του εισερχομένου συναλλάγματος. Μόνο που τα δύο τελευταία δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια  αφού σύντομα θα έχουν απαξιωθεί σαν ελκυστικοί τουριστικοί τόποι.

δ. Το Κράτος επιμένει να αγνοεί την ικανότητα που φέρει κάθε τόπος ή νησί στο να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από ότι οι φυσικές του δυνατότητες αντέχουν όταν οι πάντες καθημερινά βιώνουν ότι οι βασικοί μας φυσικοί πόροι όπως το νερό, η ενέργεια, τα δάση είναι σε οριακά επίπεδα επάρκειας ενώ η διαχείριση του τομέα των υπηρεσιών , των μέσων εξυπηρέτησης και των υποδομών  είναι ανεπαρκής και προβληματική  ( κυκλοφοριακό, ρύπανση, διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.).

ε. Το ( ΧΣΤ ) δίνει ακόμη την ευχέρεια επεμβάσεων με ενέργειες όχι και τόσο φιλικές για το περιβάλλον, σε ζώνες φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενες περιοχές  «NATURA» με όλες τις βλαβερές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τέτοιες χρήσεις. Για τη Ρόδο όμως όπως και για άλλους γνωστούς Ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς η τουριστική ανάπτυξη έχει φθάσει στα όρια αντοχής της ως προς το περιβάλλον.

Οι παραλίες και ακτές είναι προ πολλού κορεσμένες σε δόμηση και σε συγκέντρωση πολλών άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Οι φυσικοί πόροι είναι σε ανεπάρκεια. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε έργα υποδομής και ανωδομής.Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του νησιού είναι επιτακτική. Ευρισκόμεθα ήδη στη φάση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης την διάρκεια της οποίας  δεν γνωρίζουμε , ένα, δύο,  ίσως και περισσότερα χρόνια. Η επίδραση της όμως  στην τουριστική βιομηχανία είναι σίγουρη. Όλα αυτά,  μαζί με τις κλιματικές αλλαγές στο φυσικό μας περιβάλλον  συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για το μέλλον του τουρισμού μας γενικότερα.

Είναι καιρός λοιπόν να ανασυνταχθούμε να βελτιώσουμε ότι μέχρι σήμερα κατορθώσαμε να φτιάξουμε σε όλους τους τομείς της οικονομίας : τις υποδομές μας, τις υπηρεσίες μας και κυρίως να φυλάξουμε και να προστατεύσουμε το σημαντικότερο κεφάλαιο για τον τουρισμό μας που είναι « το περιβάλλον μας ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΔΟΥ

Check Also

Η διαχείριση του νερού στη Γερμανία

Ενδιαφέρουσα είδηση μας έρχεται από το Βερολίνο σχετικά με την διαχείριση του νερού από τον …