Το Fast track βλάπτει το περιβάλλον.

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ οτι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε αίτημα προς τον υπουργό Επικρατείας για εφαρμογή του νόμου για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», γνωστού και ως «fast track», για την «αξιοποίηση» του Γκολφ Αφάντου και της παραλίας της Τσαμπίκας (για την οποία πρώτη φορά τίθεται θέμα, χωρίς να έχει συζητηθεί ποτέ σε κανένα επίπεδο). Και δεν είναι τα μόνα «χρυσά οικόπεδα» της Ρόδου που ξεπουλιούνται. Τα 80000 στρέμματα της Κατταβιάς μαζί με το Πρασονήσι έχουν αναφερθεί πριν δύο μήνες. Η δασική έκταση στο Λιμανάκι της Λάρδου συγκαταλέγεται επίσης στις προς «αξιοποίηση» περιοχές στην ιστοσελίδα της ΚΕΔ. Μόνον οι 4 αυτές περιοχές καλύπτουν το 6% της έκτασης του νησιού! Φαίνεται ότι το «γενικό ξεπούλημα», που ανέφερε ο αθηναϊκός τύπος τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει αρχίσει και στη Ρόδο. Στο στόχαστρο έχουν μπει κατά προτεραιότητα όσες παραλίες έχουν μείνει αδόμητες και το νότιο μέρος του νησιού.

Τι είναι όμως αυτό το περίφημο fast track; Η Κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις επενδύσεις. Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Με άλλοθι την απλούστευση των διαδικασιών δημιουργούνται προϋποθέσεις για βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος. Με απλές υπουργικές αποφάσεις και σε ελάχιστο χρόνο, που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες, μπορούν να παρακαμφθούν νόμοι που ισχύουν στην περιοχή που θα επενδύσουν: Παρεκκλίσεις και νέοι όροι δόμησης, μετατοπίσεις γραμμών αιγιαλού και παραλίας με μπάζωμα της θάλασσας, παραχώρηση κατ αποκλειστικότητα αιγιαλού και παραλίας, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων με συνοπτικές διαδικασίες, παράκαμψη της νομοθεσίας για όσες από τις προστατευόμενες περιοχές Natura δεν έχουν εκπονηθεί ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, είναι μόνο μερικές από τις αποικιοκρατικού τύπου διατάξεις του Νόμου.

Στη Ρόδο η ανεξέλεγκτη επέκταση του τουρισμού και η αντίληψη ότι κάθε κομμάτι γης είναι οικοδομήσιμο οικόπεδο, η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και ελέγχου, η καταστροφή των δασών, το μπάζωμα των ρεμάτων, έχουν υποβαθμίσει σοβαρά το περιβάλλον και έχουν θέσει σε κίνδυνο ακόμα και αυτή τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων τα τελευταία χρόνια, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το λουκέτο σε πολλές από αυτές.

Εμείς πιστεύουμε ότι :Η Ρόδος δεν έχει ανάγκη γενικά από περισσότερες ξενοδοχειακές κλίνες. Δεν χρειάζεται τουριστικές μονάδες μαμούθ και φαραωνικά «resorts» αποικιακής έμπνευσης.            Περισσότερες μεγάλες μονάδες σημαίνει μεγαλύτερη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων του νησιού που δεν περισσεύουν, όπως είναι το καθαρό νερό, τα δάση, η καλλιεργήσιμη γη, οι ελεύθερες παραλίες. Αρκεί να πούμε ότι η διατήρηση ενός μόνο γηπέδου γκολφ απαιτεί το νερό που χρειάζεται μια πόλη 11000 κατοίκων. Σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση προβλημάτων, που ήδη ταλαιπωρούν το νησί, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η έλλειψη ενέργειας.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ρόδου είναι ακριβώς εκείνα, τα οποία κινδυνεύουν από αυτού του είδους την ανάπτυξη. Οι φυσικοί πόροι, τα δάση της, οι παραλίες της, δηλαδή η φύση της στην οποία γεννήθηκε και έζησε  ένας πολιτιστικός πλούτος χιλιάδων χρόνων.Η Ρόδος έχει άμεση ανάγκη από μια μεγάλη στροφή. Χρειάζεται επειγόντως ποιοτική και όχι ποσοτική ανάπτυξη, δημοκρατικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις για ανάπτυξη με διάρκεια προς όφελος όλων. Επείγει η προστασία και ανόρθωση του φυσικού περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον της Ρόδου αποτελεί έναν ιδιαίτερα πολύτιμο οικονομικό πόρο για το νησί, που μέσα από συνετή διαχείριση θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, ιδιαίτερα στις τοπικές – αγροτικές κοινωνίες του νησιού, οι οποίες μέρα με τη μέρα φθίνουν κι ερημώνουν. Η προστασία και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όπου απαιτείται, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία του νησιού και των κατοίκων του.

Τα πανέμορφα τοπία της Ρόδου, τα σπάνια φυτά και ζώα που φιλοξενεί,  είναι ανεκτίμητα αγαθά που, μαζί με τον ήλιο και τις απέραντες παραλίες του νησιού αποτελούν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ρόδου.  Προϋπόθεση για την προστασία τους είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, η άμεση εφαρμογή χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών των προστατευόμενων περιοχών Natura. Ελεύθερη χρήση των παραλιών από τους κατοίκους για αναψυχή και γενικά διατήρηση των παραλιών ανοιχτών για όλους, ντόπιους και επισκέπτες, προστασία της φύσης και των οικοσυστημάτων, που εδώ και αιώνες αναπτύχθηκαν στο νησί.

Επείγει επίσης η συστηματική αποκατάσταση και συντήρηση του μνημειακού και αρχιτεκτονικού μας πλούτου που ρημάζει εγκαταλειμμένος, καθώς και η φροντίδα για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ασυντήρητοι και κλειστοί.        

        Αρνούμαστε να δεχθούμε να μας μεταχειρίζεται η πολιτική ηγεσία της χώρας σαν υπηκόους χωρίς δικαιώματα, οι οποίοι δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τι σχεδιάζεται στον τόπο τους, που το νησί τους πουλιέται ή νοικιάζεται ερήμην τους.

Απαιτούμε πλήρη ενημέρωση όλων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τετελεσμένα για τέτοιας ζωτικής σημασίας ζητήματα που υποθηκεύουν το μέλλον του νησιού και των επόμενων γενεών. Η επίκληση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες.    

       Απαιτούμε από το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού να πάρουν θέση.

Καλούμε το λαό του νησιού να μην επαναπαυθεί, να απαιτήσει να μάθει τι σχεδιάζεται για το μέλλον του. Να απαιτήσει πλήρη ενημέρωση από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ. Αύριο θα είναι αργά.

→ Για το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου  Πάρις Παπαθεοδώρου  6974500231
→ Για την Ομάδα Αγροπεριβαλλ.Έρευνας & Δράσης«Αιθρία» Δέσπ. Μερτζανίδου 6973090148
→ Για το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλ. Κατταβιάς Τσαμπίκος Παπαδημητρίου 6944945055
→ Για το Σύλλογο Περιβάλλοντος Σορωνής Κωνσταντίνος Θωμάτος 6944779905
→ Για το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου Θανάσης Αναπολιτάνος 6936656947

Check Also

Διαβούλευση για το Γκόλφ Αφάντου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  26. 09. 2012 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ …