Tι κάνει η Ευρώπη για τον πλανήτη μας

Περιβαλλοντικές ΜΚΟ:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει το περιβάλλον από το 1970 και έχει πλέον ένα ευρύ σύνολο κανόνων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων η ποιότητα του αέρα, η χημική ασφάλεια, η δράση για το κλίμα, η προστασία της φύσης, η διαχείριση των αποβλήτων και η ποιότητα του νερού. Σε μερικά από αυτά, όπως το κλίμα, η φύση και τα χημικά προϊόντα, η ΕΕ υπήρξε πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, πιέζοντας άλλες χώρες στον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Όμως δεν αρκείται στα επιτεύγματα του παρελθόντος. Η ΕΕ κοιτάζει προς το μέλλον όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει θέσει λεπτομερείς στόχους οι οποίοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί έως το 2020 και το 2030, με βάση ένα μακροπρόθεσμο όραμα: να καταφέρουμε, έως το 2050, να ζούμε καλά εντός των οικολογικών ορίων του πλανήτη.

Οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα και στη συζήτηση σχετικά με τις επιδιώξεις των πολιτικών της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα τώρα και στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, προκειμένου να τις βοηθά να συμβάλλουν στις τρέχουσες και τις μελλοντικές πολιτικές.

Οποιαδήποτε μη κερδοσκοπική, ανεξάρτητη περιβαλλοντική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να υποβάλλει αίτηση για τη χρηματοδότηση αυτή κάθε χρόνο. Εντός ενός συνήθους έτους, η ΕΕ στηρίζει από 25 έως 30 οργανώσεις ετησίως. Στις χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ συγκαταλέγονται σήμερα η WWF Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, η Friends of the Earth Ευρώπης, η BirdLife Ευρώπης και η Slow Food.

 

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …