«Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών» στις 18 Σεπτεμβρίου 2021

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της εσπερίδας

  1. Άμεσες ενέργειες για τις καμένες εκτάσεις από την φετινή πυρκαγιά της Ρόδου, στη 1/8/2021, μετά την κήρυξή τους ως αναδασωτέες και την απαγόρευση της θήρας, είναι:

  • η ολοκλήρωση των μελετών για την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και πλημμυρικών φαινομένων,

  • η εφαρμογή των εν λόγω μελετών μέχρι το τέλος του χρόνου, κυρίως με την κατασκευή κορμοδεμάτων στις επικλινείς περιοχές (κλίση πάνω από 25%) και η κατασκευή κορμοφραγμάτων στα ρέματα για τη συγκράτηση φερτών υλικών και εδάφους.

  • η υλοτόμηση των καμένων δέντρων για λόγους αισθητικής αλλά και καλύτερης μελλοντικής πυροπροστασίας. Θα πρέπει να ακολουθηθεί η αξιοποίηση του ξύλου και των υπολειμμάτων της υλοτομίας όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με την παραγωγή εμπορεύσιμης ξυλείας, pellets ως υλικό καύσης.

  1. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται αρκετές περιοχές (Μαριτσά και Ψίνθο) που θα υπάρξει φυσική αναγέννηση του δάσους, καθώς διαπιστώθηκε διασπορά των σπόρων πεύκου και αναβλάστηση θάμνων, όπως ο σχίνος, η οποία θα επιβεβαιωθεί στα επόμενα 1-2 χρόνια.

  1. Στις περιοχές που αποτύχει ή είναι αδύνατη η φυσική αναγέννηση, θα πρέπει να γίνει τεχνητή αναδάσωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της επιστήμης (αραιή φύτευση, αυτόχθονα είδη (π.χ τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι, και σε περιορισμένες τοποθεσίες πλατύφυλλα όπως η βελανιδιά, η χαρουπιά κ.α, πότισμα δύο με τρία χρόνια, προστασία από την υπερβόσκηση). Οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού που δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση ύστερα από παλαιότερες πυρκαγιές, και που δυστυχώς είναι πολλές.

  1. Απαιτείται ενδυνάμωση και ανάπτυξη των περιφερειακών και δασικών φυτωρίων, ώστε να είναι ικανά να παράγουν υγιή φυτάρια αυτόχθονων κατάλληλων ειδών.

  1. Η επένδυση στην πρόληψη, σε κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η γρήγορη πυροσβεστική επέμβαση θα μειώσει θεαματικά τον αριθμό και την ένταση των δασικών πυρκαγιών

  1. Η σωστή διαχείριση του δάσους (καθάρισμα από την περίσσια βιομάζα, συντήρηση δασικών δρόμων, απομάκρυνση εστιών πυρκαγιάς, οικονομική αξιοποίηση δασικών προϊόντων κλπ) μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα παρόλο που οι συνθήκες τα επόμενα χρόνια θα είναι χειρότερες λόγω κλιματικής κρίσης.

  1. Απαιτείται ανάπτυξη και σωστή οργάνωση της πολιτικής προστασίας και των εθελοντικών ομάδων ώστε να υπάρχει συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τους εθελοντές.

  1. Η δασική υπηρεσία παρόλο που πλέον δεν αναλαμβάνει τη δασοπυρόσβεση, έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της πρόληψης και της αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί. Συνεπώς, η στελέχωση και χρηματοδότηση των δασαρχείων θα αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα από την υπερβολική δαπάνη σε μέσα δασοπυρόσβεσης.

Check Also

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2021