Το πάρκο του Ροδινιού – Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2011

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων θα μείνουμε μέσα στην πόλη της Ρόδου και στον μοναδικό υγρότοπό της το Ρέμα του Ροδινιού. Δεν θα εστιάσουμε μόνο στο πάρκο του Ροδινιού αλλά και σε ολόκληρο το ρέμα, από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα.

Το ρέμα αυτό που θα μπορούσε ολόκληρο να αποτελεί έναν πνεύμονα της πόλης έχει εγκαταλειφθεί  στην τύχη του και στις διαθέσεις κάθε είδους καταπατητών. Από τις πηγές του μέχρι το πάρκο αποτελεί τον υπόνομο και το σκουπιδότοπο των πολυάριθμων βιοτεχνιών και εργαστηρίων κάθε είδους που υπάρχουν κατά μήκος του. Παλιά αυτοκίνητα και ογκώδη σκουπίδια και μπάζα κάθε είδους στολίζουν τις όχθες του. Η φύση αντιστέκεται και μπορεί κανείς εκτός από τις βελανιδιές και άλλα μεγάλα δέντρα να βρει άγρια μέντα και δεκάδες άλλους πανέμορφους αυτοφυείς θάμνους και λουλούδια της Ρόδου.

Το όργιο των καταπατήσεων είναι ορατό από τις δεκάδες περιφράξεις που διατρέχουν τις όχθες του. Καταπατήσεις έχουν γίνει και με τη μορφή μπαζωμάτων, κοπής τεράστιων δέντρων και αυθαίρετης δόμησης. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος έχει εδώ και χρόνια εντοπίσει και καταγείλλει τα προβλήματα. Αυτό οδήγησε τον τότε Δήμαρχο στην περιοχή. Ακολούθησε μήνυση κατ΄ αγνώστων από πλευράς του Δήμου, η οποία αναπαύεται σε κάποιο αρχείο. Στη συνέχεια μέλη του Συλλόγου έπεσαν θύματα τρομοκρατικής αντεκδίκησης από μέρους κάποιων από τους «θιγόμενους» παρανομούντες.

Η περιοχή από τις πηγές μέχρι το πάρκο πρέπει να απαλλαγεί από τους καταπατητές, να καθαριστεί από τα απορρίμματα, να οριοθετηθεί και να περιφραχθεί. Παράλληλα πρέπει να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης της κοιλάδας που να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Στόχος πρέπει να είναι να γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου για όλους, όπου θα αποκλείονται αυτοκίνητα, γήπεδα και μεγαλο-αναψυκτήρια. Ανάλογα πρέπει να γίνουν και στο τμήμα του ρέματος από το πάρκο Ροδίνι μέχρι της εκβολές του, αν και η κατάσταση εκεί είναι λιγότερο βεβαρυμένη. Οι υπηρεσίες του Δήμου, απ’ όσο γνωρίζουμε, έχουν εκπονήσει πλήρη μελέτη ήπιας διαμόρφωσης για το τμήμα αυτό.

Ας ξεκινήσει η νέα Δημοτική αρχή το έργο της αποκατάστασης του μικρού αυτού ποταμού και της κοιλάδας του. Θα είναι μια μοναδική προσφορά στην πόλη και τους κατοίκους της. Ένα έργο που θα γιορτάζει την ημέρα των υγροτόπων και θα θυμίζει την τεράστια σημασία τους.

 Το ΔΣ

Check Also

Πεζοπορία στην περιοχή της Αρχίπολης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αρχίπολης “Ο Άγιος Μηνάς” και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου συνδιοργάνωσαν …