ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΕΤΙΑΣ 2018-20

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων ενός τόπου με όρους περιβαλλοντικά  βιώσιμους  ο Σύλλογος εστιάζει τις δράσεις του εδώ και 30 χρόνια παρουσίας στα τεκταινόμενα του νησιού μας σε δύο κυρίως κατευθύνσεις.

  1. Συνεχή ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων Φορέων σε θέματα περιβάλλοντος τοπικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
  2. Καλές πρακτικές με στόχο την προστασία του φυσικού μας χώρου και των φυσικών πόρων.

 

Ενημέρωση φορέων και οργανισμών σε τομείς :

 

α)  Διαχείρισης απορριμμάτων , μείωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών

(συσκευασίες-πλαστικά κ. α.).

β)  Εξοικονόμηση φυσικών πόρων ( ενέργεια- νερό κ.α.), σε κτήρια και κατοικίες.

γ)  Αποφυγή μόλυνσης με στερεά και υγρά απόβλητα των φυσικών περιοχών

και των υγροτόπων.

δ)  Παρουσιάσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

ε)  Δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ για προβλήματα και προτάσεις για βιώσιμες λύσεις.

 

  Καλές πρακτικές από οργανισμούς και ΜΚΟ:

Ο Σύλλογος μας υποστηρίζει τις παρακάτω καλές πρακτικές :

α)  Βελτίωση των συνθηκών σε φυσικά οικοσυστήματα και τοπία.

β)  Ανάδειξη παραδοσιακών χώρων, ιστορικών μνημείων ή φυσικών τοπίων με

επεμβάσεις ήπιες και με φυσικά υλικά.

γ)  Δημιουργία οικολογικών πάρκων για την προστασία και διατήρηση ενδημικών

σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας μας.

δ)  Βελτίωση του πράσινου σε κήπους των σχολείων και σε δημόσια πάρκα.

ε)  Πρακτικές ανακύκλωσης και εξοικονόμησης υλικών σε διάφορους δημόσιους

οργανισμούς.

στ) Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρακτικές εξοικονόμησης νερού.

ζ ) Ημερίδες και εκδόσεις υλικού για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού μας πλούτου.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ    ΔΙΕΤΙΑΣ 2018-2020

  1. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Την επέτειο των 30 χρόνων μας θεωρήσαμε χρήσιμο να την εορτάσουμε μαζί με  τους  συμπολίτες μας εκδίδοντας το λεύκωμα  με τίτλο «Φυσικά Οικοσυστήματα, Αγριολούλουδα και Ορχιδέες της Ρόδου» δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας  το φυσικό μας περιβάλλον και να έχουν τη χαρά να δουν τη χλωρίδα της Ρόδου. Επίσης εκδώσαμε και 2 φυλλάδια στα Ελληνικά και Αγγλικά, χάρτες σε δύο γλώσσες οικολογικού περιεχομένου καθώς και την δημιουργία  οπτικο-ακουστικού υλικού ( DVD ) σχετικά με τα οικοσυτήματα και τη χλωρίδα της Ρόδου.

Είχαμε την ευκαιρία και την χαρά να επισκεφθούμε  μερικά σχολεία και των 2 βαθμίδων και να μιλήσουμε στους μαθητές για το φυσικό μας περιβάλλον και τη χλωρίδα.

Επίσης προβάλαμε το ντοκυμαντέρ σχετικά μετα φυσικά οικοσυστήματα και την χλωρίδα της Ρόδου το περασμένο καλοκαίρι στον κινηματογράφο το “Ροδον” στα πλαίσια του Φεστιβάλ των Ροδίων δημιουργών με μεγάλη επιτυχία.

  1. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 

Στις 12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα του Σ.Π.Π. Ρόδου για τη Μεσαιωνική Πόλη. Η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, γεγονός που σαφώς αντικατοπτρίζει το βαθύ και ειλικρινές ενδιαφέρον για τη Μεσαιωνική Πόλη, η οποία, σήμερα, 30 χρόνια μετά την ένταξή της στον κατάλογο Μνημείων της UNESCO, αντιμετωπίζει  πολλά και ποικίλα προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης και συστηματικής παρέμβασης.

Τα Συμπεράσματα επιγραμματικά ήταν τα κάτωθι :

α. Η προγραμματική σύμβαση, η οποία αναμένεται να πάρει οριστική μορφή στις αρχές Μαρτίου, είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη.

β. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο που να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο, το ελληνικό Σύνταγμα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην UNESCO

γ. Η συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και οι μεγάλες παρεμβάσεις στα μνημειακά σύνολα.

δ. Να ολοκληρωθεί η εκπόνηση και έγκριση μιας σύγχρονης «Μελέτης Ολοκληρωμένης Αποκατάστασης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου»,

ε. Οι μνημειακοί χώροι που έχουν αποκατασταθεί και όσοι στο μέλλον αποκατασταθούν θα πρέπει να ενταχθούν στη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών

στ. Ολοκλήρωση της Β’ φάσης της Πολεοδομικής  Μελέτης και δημοσίευσή της ως Προεδρικό Διάταγμα, αφού αυτή καταστεί ορθολογική, δίκαια, αποτελεσματική και επίκαιρη. Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κατοίκων και επιχειρηματιών με τρόπο δίκαιο και με σεβασμό στην ιδιοκτησία, στην ισότητα και τη νομιμότητα,  αλλά κυρίως το χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης.

ζ.   Άμεση πρόνοια πρέπει να ληφθεί για τα ετοιμόρροπα κτήρια που αποτελούν κίνδυνο για τους επισκέπτες και τους κατοίκους αλλά και αισθητική προσβολή.

η.  Τα επιδεινούμενα προβλήματα της καθημερινότητας (καθαριότητα, ηχορύπανση, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, πρόσβαση στην κατοικία, ωράριο καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικών), υπέρβαση αδειών, άγρα πελατών κλπ), θα μπορούσαν να λυθούν με απλή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ή με απλές αυτονόητες λύσεις, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας.

θ.  Λύση στο κυκλοφοριακό, εντός και εκτός της Μεσαιωνικής Πόλης. Λιγότερα αυτοκίνητα εντός και περισσότεροι χώροι στάθμευσης για τους επισκέπτες εκτός.

ι.   Ένα αξιόπιστο και λειτουργικό όργανο ελέγχου στην Μεσαιωνική Πόλη με τη συνέργια όλων των φορέων είναι απαραίτητο για την άμεση επισήμανση και προώθηση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

κ.  Είναι αναγκαία η  ενημέρωση, συμμετοχή και έλεγχος από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα στα παραπάνω και μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

  1. Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ασχολήθηκε με συνεχείς παρεμβάσεις για τα κακώς κείμενα στη κοιλάδα των πεταλούδων αρθρογραφόντας και  ενημερώνοντας εγγράφως τους αρμόδιους Φορείς για τα προβλήματα ζητώντας παράλληλα την βελτίωση της κατάστασης.  Τα προβλήματα που καταγράψαμε έχουν ως εξής:

  1. Υποβάθμιση του φυσικού βιότοπου, της χλωρίδας και των υποδομών
  2. Το πρόβλημα με την διακίνηση των εισιτηρίων
  3. Η ελεύθερη βόσκηση των αμνοεριφίων εντός της κοιλάδας
  4. Η φύλαξη , η ασφάλεια , η ενημέρωση των επισκεπτών
  5. Η καθαριότητα , η ανακύκλωση, η στάθμευση
  6. Το μουσείο φυσικής ιστορία        

Συμπερασματικά

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος εκτιμάει πως η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένα σπάνιο οικοτουριστικό αξιοθέατο και αξίζει τη συστηματική και ολοκληρωμένη προστασία από το Δήμο Ρόδου που πλέον είναι ο κύριος του τουριστικού ακινήτου.

 

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί για τη Ρόδο το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις. Επί χρόνια τώρα ο Δήμος δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίση εξ΄ολοκλήρου με σχέδιο το πρόβλημα αυτό. Αντιθέτως σχεδιάζουμε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, πεζοδρόμια με επίκεντρο οτιδήποτε άλλο εκτός από τον πολίτη. Χωρίς να προβλέψουμε, για παράδειγμα, τη δημιουργία ειδικών χώρων για την εναπόθεση των στερεών αποβλήτων. Έτσι, οι κάδοι απορριμμάτων εκτίθενται σε δημόσια θέα – λες και είναι «έργα τέχνης», υποβαθμίζουν την αισθητική της πόλης και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο Σύλλογος μας ενημέρωσε πολίτες και αρμόδιους του Δήμου για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με βάσει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τις πρακτικές.

Η χωροθέτηση ειδικά διαμορφωμένων χώρων εναπόθεσης στερεών αποβλήτων ή κέντρων ανακύκλωσης μέσα στον ιστό της πόλης, αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη λύση σε ευρωπαϊκές πόλεις. Η διαχείρισή τους αναλαμβάνεται συνήθως από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε αυτά τα Κέντρα Ανακύκλωσης οι πολίτες μπορούν συνήθως να εναποθέτουν δωρεάν:

1)  Χαρτί, Χαρτόνι, φελιζόλ, 2) Γυάλινες φιάλες διαχωρισμένες ανά χρώμα  (πράσινο / λευκό / καφέ), κουτιά αλουμινίου και όλα τα μέταλλα, 3) Ηλεκτρονικές συσκευές (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής CD, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κασέτες εκτυπωτών κ.λπ.), 4) Οικιακές συσκευές (μπλέντερ, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες, κ.λπ.), 5) Λυχνίες,  φθορισμού, LED, κλπ, 6) Οικιακές και μπαταρίες αυτοκινήτου), 7) Ρούχα και παπούτσια, 8) Nespresso κάψουλες, πώματα, 9) Κλαδιά και άλλα υλικά από κήπους.

2) Επίσης, έναντι αμοιβής δέχονται ογκώδη αντικείμενα, μπάζα, χρησιμοποιημένο  λάδι (βρώσιμο λάδι και λάδι κινητήρων) καθώς και διαλύτες, χρώματα, κόλλες, συνθετικές ρητίνες. Αυτά τα υλικά ζυγίζονται και τιμολογούνται σύμφωνα με το πραγματικό βάρος.

 

       Σχετικά με την ανακύκλωση  υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τόσο στην ενημέρωση του κοινού όσο και στο σύστημα της αποκομιδής από τους κάδους. Προτείναμε :

  • Ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πόλη,
  • Ευαισθητοποίηση στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες
  • Ενημέρωση στα σχολεία όλων των βαθμίδων και εφαρμογές μέσα σε αυτά
  • Έκδοση κατάλληλου υλικού για μοίρασμα σε όλα τα νοικοκυριά.

 

  1. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 26ης ΜΑΙΟΥ 2019

 

Με την ευκαιρία των  Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαίου 2019 ο Σύλλογος διοργάνωσε συζήτηση ( debate) με όλες τις υποψήφιες παρατάξεις που ελάμβαναν μέρος. Η συζήτηση διεξήχθει στο Δημαρχειακό μέγαρο σε καλό κλίμα και ήταν επικοδομητική όσο αφορά την ενημέρωση των πολιτών αλλά και τις θέσεις – δεσμεύσεις των παρατάξεων. Από την συζήτηση απουσίαζε η παράταξη του κ. Καμπουράκη νυν Δημάρχου.

Η συζήτηση αφορούσε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας

οργανωμένα σε πέντε θεματικές ενότητες:

  • Ενότητα 1η Στερεά απόβλητα
  • Ενότητα 2η Υγρά απόβλητα και υδάτινοι πόροι
  • Ενότητα 3η Πολιτισμός και Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
  • Ενότητα 4η Μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης–Φυσικό και δομημένο περιβάλλον (ακτές, δημοτικά ακίνητα, προστατευόμενες περιοχές)
  • Ενότητα 5η Βιώσιμη κινητικότητα, κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευση

 

6. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΔΙ

 

Ο Σύλλογός μας, ύστερα από επιτόπια επίσκεψη στο Βιολογικό Καθαρισμό (ΒΙΟΚΑ) Ρόδου στην περιοχή Βόδι, διαπίστωσε την τραγική κατάσταση των εγκαταστάσεων και προέβη σε καταγγελία στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με το Α.Π. εισερ. 570/6-9-2018.

Στις 23/11/2018 αρμόδιο κλιμάκιο πραγματοποίησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι συγκλονιστικά. Τα παραθέτουμε συνοπτικά και τίθενται στην κρίση των πολιτών όσον αφορά την ανευθυνότητα με την οποία ένα τόσο σοβαρό θέμα τυγχάνει χειρισμών από τη ΔΕΥΑ Ρόδου.

  1. Δεν λειτουργεί η μονάδα απολύμανσης/χλωρίωσης της εγκατάστασης με συνέπεια τα επεξεργασμένα λύματα να οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη, χωρίς να είναι χλωριωμένα, όπως απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.
  2. Η αποθήκευση λυματολάσπης δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο και αυτή οδηγείται τελικά σε μη αδειοδοτημένο χώρο.
  3. Τα συστήματα απόσμησης δεν λειτουργούν.
  4. Στην μονάδα επεξεργασίας των ΕΕΒ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Βοθρολυμάτων), το δάπεδο και ο χώρος γύρω από αυτή είναι γεμάτος εσχαρίσματα και έχουν δημιουργηθεί εστίες εντόμων και έντονης δυσοσμίας.
  5. Δεν υπάρχει σε ισχύ θεωρημένο σχέδιο πυροπροστασίας
  6. Δεν υπάρχει σημαδούρα στο σημείο εξόδου του υποθαλάσσιου αγωγού, ώστε να γίνεται έλεγχος της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηριοειδή,
  7. Δεν πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης,
  8. Δεν τηρούνται αρχεία με εργαστηριακές αναλύσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων του αποδέκτη.
  9. Δεν υποβάλλονται, από τη ΔΕΥΑ Ρόδου, εργαστηριακές μετρήσεις της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων μια φορά το έτος στις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου.
  10. Ορισμένες μετρήσεις του βιοχημικά απαιτούμενου οξυγόνου (BOD), του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου (COD) και των Ολικών Αιωρούμενων Στερεών (TSS) υπερβαίνουν τις ανώτατες τιμές εκροής, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση (32074/27-06-2016).
  11. Διαπιστώθηκε ρήγμα στην οροφή της μια δεξαμενής αναερόβιας χώνευσης ιλύος με αποτέλεσμα η ιλύς να οδηγείται απευθείας από τη μονάδα προπάχυνσης ιλύος στην μονάδα μεταπάχυνσης ιλύος και από κει στις εγκαταστάσεις μηχανικής αφυδάτωσης ιλύος.

 

Κατά την άποψη του Συλλόγου, και παρά τη σωρεία παραβάσεων που

αναφέρονται στην έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, δεν καταγράφηκε

α) Ο τρόπος διαχείρισης των λυμάτων στη μονάδα επεξεργασίας

βοθρολυμάτων.

β) Δεν υπάρχει καμία επιτήρηση στη διαδικασία εκφόρτωσης των

βοθρολυμάτων στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ

 

  1.  ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

 

Πρόσφατα δημιουργήθηκε θόρυβος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο να παρουσιάζει την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων από μονάδα αφαλάτωσης στη περιοχή των Βληχών από νεοανεγερθείσα ξενοδοχειακή μονάδα.

Τα απόβλητα αυτά χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων είναι δυνατόν να αυξήσουν τη θερμοκρασία των παράκτιων υδάτων, να μειώσουν το επίπεδο οξυγόνου με σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και στην ποιότητα του θαλάσσιου νερού.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος μας, εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών συμπολιτών μας,  με απόφαση του ΔΣ ζήτησε να του παρασχεθούν πληροφορίες:

 

  1. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που νόμιμα έχουν εγκαταστήσει και

λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης στο νησί της Ρόδου.

  1. Αν η συγκεκριμένη μονάδα αφαλάτωσης στο βίντεο, καθώς και οι άλλες μονάδες που ήδη λειτουργούν στο νησί της Ρόδου και στα υπόλοιπα μικρονήσια της Δωδεκανήσου, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν νόμιμα, κατέχοντας όλα τα σχετικά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
  2. Για τους ελέγχους που η υπηρεσία προτίθεται να διενεργήσει, στη συγκεκριμένη μονάδα αλλά και σε άλλες που ήδη λειτουργούν καθώς είναι προφανές ότι η διαδικασία αφαλάτωσης δεν είναι μια αθώα διαδικασία όπως πολλοί και πολλές πιστεύουν αλλά εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον.

 

  1. ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ

Σχετικά με την επένδυση στο Γκολφ-Αφάντου και προς ενημέρωση των πολιτών, ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ρόδου θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια, στο «Golf – Βόρειο Αφάντου», που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση και περιλαμβάνει και την έκταση του γηπέδου γκολφ και στο «Golf – Νότιο Αφάντου». Το βόρειο έχει ήδη πωληθεί στον ομογενή εξ Αμερικής, τον κ. Μερκούριο Αγγελιάδη, ενώ το νότιο κομμάτι πρόκειται να πωληθεί στον Κύπριο μεγαλοξενοδόχο κ. Νικολή Νικολαΐδη.

 

Το 2016 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), βάσει της επικαιροποιημένης ΣΜΠΕ, με το οποίο αποδίδονται χρήσεις γης και όροι δόμησης στο ενιαίο ακίνητο (Βόρειο και Νότιο) το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:

https://www.dropbox.com/s/8slct4q2422w7n5/ESXADA-GOLF.pdf?dl=0

 

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς  οι χάρτες για το συγκεκριμένο ακίνητο

αντί να βελτιωθούν έχουν χειροτερεύσει.

Συγκεκριμένα, οι χάρτες στην ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. αποτυπώνουν μια κατάσταση η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ενώ στους χάρτες του ΕΣΧΑΔΑ παραλείπονται κομμάτια ασφαλτοστρωμένων δρόμων που υπάρχουν όμως στους χάρτες της ΣΜΠΕ. Συγκεκριμένα έχει παραλειφθεί από τους χάρτες του ΕΣΧΑΔΑ όλο το κομμάτι του παραλιακού δρόμου μήκους 2.8 χιλιομέτρων.

Συνεπώς, ασχέτως αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης, γίνεται σαφές ότι η ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία θα απαγορευτεί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η πρόσβαση θα περιοριστεί μέχρι τους προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης.

Το σίγουρο είναι ότι από το ΕΣΧΑΔΑ δεν θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο μιας και τα ΕΣΧΑΔΑ αποτελούν «ειδικά εργαλεία» του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διευκολύνεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους επίδοξους επενδυτές. Αποτελούν δηλαδή «παράθυρα» εξαιρέσεων μέσα στη νομοθεσία προκειμένου το ακίνητο προς πώληση να καταστεί ελκυστικό στον επενδυτή.         Στην δική μας περίπτωση έχει γίνει καταφανέστατη «εξαίρεση» σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους γεγονός το οποίο θα αποτελέσει αιτία απαγόρευσης της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών προς την παραλία των Αφάντου.

 

  1. Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ

 

Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας ο Σύλλογος διαπίστωσε εκτεταμένες παρεμβάσεις στην παραλία « Καβουράκια» της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου.

Από τις φωτογραφίες που Ο Σύλλογος έχει στη διαθεση του  φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται για απλές εργασίες προετοιμασίας ή καθαριότητας της παραλίας αλλά εναπόθεσης υλικών,  κυρίως βράχων, αλλοίωση του τοπίου και της μορφολογίας του, εναπόθεση υλικών στη θάλασσα  (μπάζωμα), οικοδομικές  εργασίες και εγκατάστασης υποδομών (ηλεκτροδότησης, αποχέτευση) με σκοπό προφανώς τη λειτουργία παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας   σε μια τουριστική περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα και προφανώς χωρίς τη σχετική αδειοδότηση.

Την παραπάνω καταγγελία υποβάλαμε στη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για επιτόπιο έλεγχο και κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις.

 

  1. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΙΟΥ

 

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε από την διακοπή της λειτουργίας του πυρηνελαιουργίου στην περιοχή ΡΟΔΙΑ της Ρόδου.

Το αποτέλεσμα ήταν αφενός τα ελαιουργεία της Ρόδου να μη αποστέλλουν τον πυρήνα για περαιτέρω επεξεργασία και αφετέρου αυτός να οδηγείται σε ανεξέλεγκτη διάθεση κυρίως στην ύπαιθρο, πολλές φορές μέσα σε δημόσιες ή και δασικές εκτάσεις, σε χωμάτινες δεξαμενές δημιουργώντας έτσι μεγάλη μόλυνση του εδάφους και της γύρω περιοχής.

Ο Σύλλογος αφού ενημερώθηκε διεξοδικά από τους υπευθύνους των ελαιοτριβείων απέστειλε επιστολή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Δ/νση Περιβάλλοντος ζητώντας αφού ελέγξει την κατάσταση να υπάρξει άμεσα μέριμνα για τη σύννομη με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία λειτουργία των ελαιοτριβείων.

 

  1. ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ

 

Σημαντικές προτάσεις αποτύπωσε ο Σύλλογος σχετικά με τις διαβάσεις πεζών σε πολλούς δρόμους της Ρόδου και κυρίως σ΄αυτές της λεωφόρου Ηρακλειδών λόγω των πολλών έμπροσθεν των ξενοδοχείων. Η μελέτη που εκπονήθηκε είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:

Ποτέ δεν σχεδιάζονται διαβάσεις πεζών μπροστά σε στάσεις  λεωφορείων

Πάγια τακτική των αρμόδιων της περιφέρειας σε όλους τους οδικούς άξονες είναι να σχεδιάζουν διαβάσεις πεζών ακριβώς  μπροστά σε στάσεις λεωφορείων. Έτσι, οι οδηγοί δεν γνωρίζουν αν οι πεζοί περιμένουν το λεωφορείο ή επιθυμούν να διασταυρώσουν το οδόστρωμα.  Οι διαβάσεις πρέπει να τοποθετούνται αρκετά πριν τις στάσεις, ώστε να μην εμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού από τυχόν σταματημένο λεωφορείο. Τοποθέτηση διάβασης μετά τη στάση επιτρέπεται μόνο αν διαχωριστική νησίδα ή άλλο εμπόδιο δεν επιτρέπει την προσπέραση λεωφορείου από όχημα.

Η διαγράμμιση διάβασης πεζών απαιτεί την έγκαιρη αναγνώριση της από τον οδηγό και μια επαρκή οπτική σχέση μεταξύ πεζού και οδηγού. Όταν σταματημένα οχήματα, δέντρα και άλλα εμπόδια στο δρόμο περιορίζουν την ορατότητα, λαμβάνονται μέτρα, όπως:

  • Διεύρυνση του πλάτους διάβασης (> 3m),
  • ειδικός έντονος φωτισμός, σωστή κατακόρυφη σήμανση-
  • Σχεδίαση επιλογή διαβάσεων με επιλογή χρωμάτων (κόκκινο, κίτρινο)

μεταξύ  των λωρίδων,

  • και άλλα ώστε να διασφαλίζονται οι πεζοί.

 

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων κυρίως περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πολης της Ρόδου είναι σοβαρό και γίνεται οξύτερο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Σύλλογος κατέθεσε τις πρόταση την οποία επεξεργάσθηκε το μέλος του ΔΣ κ. Ιωάννης Σταυλάς. Μεταξύ άλλων τονίζει :

Μια νέα επενδυτική ευκαιρία

Οι χώροι στάθμευσης και τα υπόγεια γκαράζ είναι δημόσιοι χώροι πρώτης κατηγορίας, συγκρίσιμοι με αγορές, μουσεία και εμπορικά κέντρα – αν και δεν μοιάζουν με αυτά. Είναι συνήθως δημόσιοι χώροι, «αίθουσες υποδοχής», που φέρνουν πολίτες και επισκέπτες στον πολιτισμό και την κατανάλωση στα κέντρα των πόλεων. Το ερώτημα είναι πως δημοτικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση, να κατασκευάσουν, δηλαδή, και να διαχειριστούν χώρους στάθμευσης καινοτόμα, και αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με έρευνα γνώμης που διεξήγαγε το 2017 ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου το 72% των επισκεπτών μας επισκέπτεται την Μεσαιωνική Πόλη. Είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο… μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς…και λογικά βρίσκεται στην πρώτη θέση επιλογής των επισκεπτών.

Δεδομένου ότι  από την Πλατεία Νεωρίων μέχρι την Πύλη Αγίου Αθανασίου καταγράφονται καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο περίπου 540 παράνομα ή νόμιμα σταθμευμένα αυτοκίνητα που δεν αφήνουν χώρο ούτε για μηχανάκι, παρεμποδίζουν την κίνηση τουριστικών και δημόσιας χρήσης λεωφορείων, και υποβαθμίζουν την εικόνα του μνημείου. Αν προστεθεί η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση του οδικού δικτύου, ένας ποιοτικός επισκέπτης μόνο απογοήτευση και νευρικό κλονισμό μπορεί να εισπράξει.

 

Υπάρχει λύση? 

Η πολυσυζητημένη κυκλοφοριακή μελέτη με τίτλο «Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της πόλης Ρόδου» δυστυχώς δεν παρέχει ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα της πόλης.

 

Συγκεκριμένα:

1ον δεν γίνεται αναφορά για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας γύρω από τη Μ.Π.

2ον δεν προτείνει κυκλικούς κόμβους στον ιστό της πόλης

3ον εστιάζει σε υπόγειους χώρους στάθμευσης σε Πλατείες Ρίμινι, Ελευθερίας, Αντιναυάρχου Ιωαννίδη και Ενυδρείο, που εκτός από ακριβές κατασκευές δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά τη διαχείριση και χωρητικότητα.

4ον δεν εφαρμόζει σύγχρονες πρακτικές δέσμευσης, ελέγχου και πληρωμής θέσεων στάθμευσης

Η πρόταση μας

Σε περιοχές εμπορικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος το πρόβλημα στάθμευσης λύνεται κυρίως με σύνθετες μεταλλικές κτιριακές κατασκευές. Η επιλογή αυτή επικρατεί διότι η πτυχή της σχέσης κόστους / αποτελεσματικότητας είναι θεμελιώδους σημασίας. Ο σχεδιασμός μιας χαλύβδινης κατασκευής έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 μείωση του κόστους και χρόνου κατασκευής  βελτιστοποιημένη χρήση του χώρου στάθμευσης  ασφαλή απόδοση της επένδυσης λόγω αυξημένου χώρου σε m2

 

  1. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

Οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ή οι Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι οι Αρμόδιες Αρχές για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού οποιαδήποτε υπέρβαση των ανώτατων τιμών πρέπει να ανακοινώνεται στο κοινό και να διακόπτεται (υπό προϋποθέσεις) η παροχή νερού.  καθώς και για την εφαρμογή και εκτέλεση των υγειονομικών διατάξεων,  για την τήρηση των όρων της νομοθεσίας.

Επίσης είναι υπεύθυνες να συγκεντρώνουν τα στοιχεία παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού τα οποία αξιολογούν και προτείνουν στις αρμόδιες αρχές μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθ’ όλη τη διαδρομή του συστήματος ύδρευσης από την θέση υδροληψίας έως την διάθεση του πόσιμου νερού στον καταναλωτή.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την ποιότητα νερού που καταναλώνουν»

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ρόδου καθώς και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απέστειλε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου για την ανάγκη τακτικού ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού και την υποχρέωση παροχής στους καταναλωτές στοιχεία της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν.

 

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει δημόσιες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που διενεργεί η ΔΕΥΑ Ρόδου, και στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η ΕΔΕΥΑ,  ο Δήμος Ρόδου δεν είναι καν καταχωρημένος. Από την άλλη οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εύκολα και με τον πιο πρόσφορο τρόπο την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν ως βασικό παράγοντα καλής υγείας και εμπιστοσύνης στο δημόσιο αυτό αγαθό.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου ζητάει από τη ΔΕΥΑ Ρόδου

  • 1 Να αναρτούνται τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο διαδίκτυο στους χρόνους
  • που ορίζει ο νόμος καθώς πλέον είναι το πιο πρόσφορο μέσο ενημέρωση των
  • πολιτών
  1. Να αποστέλλονται όλες οι μετρήσεις στις δημόσιες αρχές που σύμφωνα με το
  • νόμο εμπλέκονται.
  1. Να ενημερώνονται οι πολίτες και να αποτρέπεται η κατανάλωση νερού
  • όταν οι μετρήσεις υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

 

 

Check Also

«Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών» στις 18 Σεπτεμβρίου 2021

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της εσπερίδας Άμεσες ενέργειες για τις καμένες εκτάσεις από την φετινή πυρκαγιά …