Το νησί στον αυτόματο πιλότο

Το νησί στον αυτόματο πιλότο

Μήπως κάποιοι και κάποιες πρέπει να πάνε σπίτι τους;

Οι πολίτες παρακολουθούν αμήχανοι και προβληματισμένοι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί μας. Το περιβάλλον και η αειφορία κινδυνεύουν σοβαρότατα.

Το τέλος της ανακύκλωσης;

Το πρόβλημα με τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων συνεχίζεται και μάλιστα αυτή τη φορά με δυσοίωνες προοπτικές. Η δημοτική αρχή παρόλο που ήξερε ότι η σύμβαση με τον ιδιώτη ανάδοχο τελειώνει δεν έκανε το παραμικρό ώστε να υπάρξει διάδοχη κατάσταση. Άφησε τη σύμβαση να λήξει και ψάχνεται εκ των υστέρων να λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής.

Όσο για την ανακύκλωση δε γίνεται καμία αναφορά. Δηλαδή το ποσοστό ανακύκλωσης είχε φτάσει στο πενιχρό 5% – σε σύγκριση με το 17% του εθνικού μέσου όρου – λόγω της διστακτικότητας της προηγούμενης δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε μια γενναία εκστρατεία για την προώθηση της ανακύκλωσης, τώρα φτάσαμε στο 0. Το Κέντρο διαλογής Ανακυκλώσιμος Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι κλειστό και η υπεύθυνη αντιδήμαρχος καθαριότητας απλά και ανούσια ενημερώνει ότι το θέμα θα λυθεί «άμεσα». Μάλλον αγνοεί τη σημασία της λέξης. Τι αλήθεια έχει να πει τώρα στους πολίτες που προσπαθούν να συλλέξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους;;

Ακόμα και αν δεχτούμε εδώ τις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής ότι δεν θα μπορούσε να προβεί σε ένα διεθνή διαγωνισμό λόγω της αβεβαιότητας της τουριστικής κίνησης φέτος, πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προχώρησε στη όποια λύση προέκρινε έγκαιρα γνωρίζοντας ότι η σύμβαση λήγει στις 6 Ιουνίου;

Ένα άλλο θέμα είναι φυσικά η φερεγγυότητα και η αποτελεσματικότητα του σχήματος των τρίμηνων συμβάσεων που επέλεξε ο Δήμος.

Γλύστρα – Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε θεατές σε ένα έργο χιλιοπαιγμένο. Σιγά σιγά στήνεται μια παράνομη κατασκευή και οι αρχές ως άλλος Ηρακλής Πουαρό ψάχνουν τα προφανή με αγγελίες στις εφημερίες. Η έκταση στην οποία επιχειρείται η ανέγερση της παράνομης κατασκευής βρίσκεται σε τμήμα του αιγιαλού και σε δασική έκταση και αρχαιολογικό χώρο. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της μεγάλης επένδυσης από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

Πώς όμως να μην αποθρασύνονται οι διάφοροι «επιχειρηματίες» όταν σφραγισμένα καταστήματα λειτουργούν κανονικά και μάλιστα διοργανώνουν και εκδηλώσεις τοπικών αρχόντων;

Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων

Στο νησί μας αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το πρώτο τοπικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Την ίδια στιγμή λειτουργεί ήδη μία μονάδα ανακύκλωσης ΑΕΚΚ ενώ λατομική μονάδα όπως και άλλο επιχειρηματικό σχήμα στη Νότια Ρόδο επιζητούν να αδειοδοτηθεί κι αυτά ως μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ. Ενώ λοιπόν αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι η αρχή της λύσης για το πρόβλημα των ΑΕΚΚ και της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών, συνεχίζεται παρόλο αυτά με ανοχή ή και με άδεια των αρχών η απόρριψη στον ΧΥΤΑ και σε ορεινές περιοχές (περιοχή Λούκα).

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την ωμή παρέμβαση στην περιοχή Λαδικού (λόφος Προφήτη Ηλία) η οποία αμφιβάλλουμε αν έχει τις απαραίτητες άδειες γενικά και ειδικά για τη διάθεση των ΑΕΚΚ.

Ελαιοπυρήνας – Θα δοθεί τελικά λύση;

Την περασμένη ελαιοκομική περίοδο για να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία δυστυχώς επετράπη η ανεξέλεγκτη απόρριψη του ελαιοπυρήνα στο περιβάλλον αφού δεν λειτουργεί πλέον το πυρηνελαιουργείο. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αδυνατεί να δώσει λύση στο θέμα και δεν υπάρχει φυσικά κανένας προγραμματισμός για το τι θα γίνει την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Θα μπει πάλι εκβιαστικά το δίλλημα να μην υπάρξουν καταγγελίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία και να μην υπάρξει ζημιά στους παραγωγούς;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στραβά που υπάρχουν στο νησί μας και που δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές – Δήμο και Περιφέρεια – αλλά ούτε και από την κεντρική διοίκηση και τον κυβερνητικό μηχανισμό. Θα μπορούσαμε να γράφουμε για μέρες. Επιλέξαμε ενδεικτικά μερικά καυτά θέματα που απειλούν τη βιωσιμότητα και την αειφορική διαχείριση των τοπικών μας υποθέσεων. Δυστυχώς όσα και να επενδύουμε στη διαφήμιση του νησιού, η πραγματικότητα θα μας δυσφημεί απείρως περισσότερο.

Το ΔΣ του Συλλόγου

Check Also

«Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών» στις 18 Σεπτεμβρίου 2021

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της εσπερίδας Άμεσες ενέργειες για τις καμένες εκτάσεις από την φετινή πυρκαγιά …